Pages

Subscribe:

About Me

Saturday, November 14, 2009

Kalsium & Folrex

Salam...

Lama sungguh tak bersiaran..:D
Nak update sikit pasal pregnancy kali ni. Dah 18 minggu lebih. Tersangat lah lambatnya masa berjalan. Rasa mcm nak aja cepat2 bersalin....hhhmmm..padahai jauh lagi..

Bercakap pasai kalsium..mesti kena cukup kan kalau pregnant. Tapi, akibat tak minum susu atau ambik pil kalsium, tersangat lah seksanya kesan kat badan nih. Hanya harap kalsium dari makanan seharian tu aja. Mana nak cukup kan....hanya ambik obimin saja.



Apa kesannya?...Huhhh...Menderita sakit pinggang dan semua sendi!...Gusi bengkak dan berdarah! Balik keja menangis!..Nak tidoq menangis! Apa taknya....nak gerak ke kanan seksa..ke kiri seksa...sakit yang teramat-amat. Mulanya ingat nak pi mengurut. tapi tanya mak, tak bagi pulak. Dan diri sendiri pun was-was nak pi mengurut. Jadi tanggunglah derita beberapa minggu. Tersangatlah derita ok!

Lepas balik dari T'ganu (next n3 cerita psl balik T'ganu), pegi klinik yg selalu duk buat check-up tu, 1st soalan doc tanya...Minum susu tak?...hehe. Nak minum apanya...tak lalu langsung..beli pun tidak...Pastu doc pun...bg ceramah dia..bla..bla..bla.... Kesudahannya doc bg pil kalsium dan cream massage, Folrex. Bila doc ckp nak bg cream nih, mula la ragu2...bukan apa...org tua2 kan ckp, jgn urut guna minyak or apa2 pun kat pinggang, nnti takut lekat kat muka anak. Bagi doc suma tu mengarut kan, tapi tak salah kan kita ikut ckp org2 tua. Dah doc tu suruh gak guna cream tu, mama pun ambik aja la...tp sampai la ni, masih duk dlm kotak lagi...tak pakai pun.



Dan 2 hari ambik pil kalsium, sakit pinggang dan suma sendi2 makin kurang. Balik keja dah tak nangis dah..haha. Papa pun dah belikan susu anlene. Tak ambik anmum sbb doc kata lemak tinggi. Sampai la ni, still mkn lagi pil kalsium tu. Dah hilang segala sakit2 suma. Legaaaaa....